Почему предприниматели против кассовых аппаратов: текст обращения к Верховной Раде

пикет киев кассовые аппараты

Предприниматели Харькова принимают участие в сегодняшней акции протеста у Верховной рады против введения с 1 июля кассовых аппаратов.


Делегация Ассоциации частных работодателей привезла с собой подписи, собранные в поддержку проекта закона 1718, который отменяет норму обязательного использования кассовых аппаратов с 1 июля предпринимателями 3-ей группы единого налога и с 1 января 2016 года предпринимателями 2-й группы единого налога, осуществляющих продажу товаров и услуг за наличный рассчет.

За поддержку данного закона поставили свои подписи 436 предпринимателей.

Текст обращения:

Звернення !

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28.12.2014 року № 71 внесено зміни до чинного законодавства, зокрема, до ст. 296 ПК України, ст.ст. 3, 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій»  в частині  щодо запровадження застосування реєстраторів розрахункових операцій суб'єктами малого підприємництва фізичними особами-підприємцями платниками єдиного податку  з 01.07.2015 року, 01.01.2016 року.

Соціально-економічна ситуація, що склалася у державі, стрімке зубожіння населення, створили економічні умови за яких введення в дію норм закону про застосування реєстраторів розрахункових операцій суб'єктами малого підприємництва фізичними особами-підприємцями спрощенцями з 01.07.2015 року, 01.01.2016 року ставить підприємців спрощенців  поза рамки закону  та є дискримінаційною нормою, а застосування касових апаратів вказаною категорією суб'єктів господарювання є неможливою в сьогоднішніх умовах.

Так згідно розрахунків у  суб'єка господарювання виникають разові та постійні додаткові витрати на ведення діяльності:

Додаткові витрати підприємця при застосуванні фіскальних РРО:

Від 5700,00 грн. – 20000,00 (разова) вартість РРО за 1 одиницю +  програмне забезпечення + фіскалізація (опломбування, витрати на реєстрацію в фіскальній  службі);
100,00 грн. (разова) відкриття розрахункового рахунку в банку;
100,00 грн. (щомісяця) оплата банку за ведення рахунку;
200,00 грн. за оренду банківського терміналу;
1,6 - 2,5% при зарахування готівки з карткового рахунку покупця  до рахунку підприємця;
0,5 – 1% оплата банку за зняття готівки;
200,00 грн. (щомісяця) обслуговування РРО;
49,00 (кожного разу) за опломбування РРО. При покупці, при ремонті;
200,00грн. навчання одного найманого працівника працювати на РРО.

Крім того, слід наголосити на невідповідності технічних можливостей існуючих реєстраторів розрахункових операцій (неможливість використання при низьких температурах та підвищеній вологості) за умови  застосуванні РРО за межами стаціонарних приміщень, в яких здійснюється діяльність велика кількість платників єдиного податку (1-2-3 групи); на існуванні проблем з засобами електроннго зв'язку, що призведе до позбавлення певних територій можливості існування існуючої інфраструктути та розвитку нової.

Враховуючи викладене, групою народних депутатів України до Верховної Ради України внесено законопроект за № 1718 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій)», спрямований на вирішення вказаних суперечностей в законодавстві та зменшення соціальної напруги у суспільстві.

Підприємницька спільнота просить підтримати вказаний законопроект.   

Напомним, в Харькове состоялись два митинга против введения кассовых аппаратов. 2 июня в центр Харькова вышли предприниматели, представители малого бизнеса, 16 июня на митинг протеста вышли харьковские таксисты.

Ранее президент ХГОО Ассоциация частных работодателей Александр Чумак высказал мнение, что вопрос с кассовыми аппаратами сейчас не «на времени» из-за кризиса.

Материалы по теме